Dieta dla zdrowia – w trakcie choroby i po niej

Dieta dla zdrowia – w trakcie choroby i po niej

Dieta to odpowiednio ułożony sposób żywienia, dzięki któremu stosujący dietę chce osiągnąć jakiś cel. Cel stosowania diety może być różny. Można stosować dietę odchudzającą po to, żeby pozbyć się kilku kilogramów nadwagi. Można też zastosować dietę oczyszczającą, czyli detoksykację organizmu. Ale najpopularniejsze są diety dla zdrowia, które stosuje się w określonych okolicznościach chorobowych. Lekarz może każdemu pacjentowi zalecić odpowiednią dietę, w zależności od choroby, na jaką choruje albo po której przechodzi rekonwalescencję. Odpowiednie odżywianie się w trakcie choroby jest bardzo ważne z punktu widzenia jej leczenia. Dlatego przy chorobach takich jak nowotwory, zapalenia wirusowe czy bakteryjne czy chorobach skóry zaleca się właśnie dietę leczniczą. Nawet dla osób, które z danych chorób czy schorzeń już wyjdą, zaleca się również przestrzeganie ustalonych z lekarzem zasad żywieniowych. Wielu pacjentów lekarzy różnych specjalności przeżywa czasem trudne chwile, kiedy musi zrezygnować z niezdrowego jedzenia na koszt zdrowego i pełnego wartości odżywczych żywienia.

Polecamy